Molenhuijs

Het molenhuijs was een van oorsprong een molenboet die de molenaar gebruikte voor opslag.

Deze was niet meer te restaureren en is gesloopt.

Men wilde de molenboet weer opbouwen maar helaas was er geen bouwtekening meer.

Daarom heeft men een foto, gemaakt tijdens de aanleg van de sluis naast de molen in 1912,

als voorbeeld genomen en aan de hand van deze foto is de molenboet weer opgebouwd.

De stenen die ervoor gebruikt werden waren afkomstig van een huisje aan de Veluweweg (Waarland),

wat men aan het slopen was.

Vele vrijwilligers hebben deze stenen (ruim 3200) gebikt en leerlingen van Espeq

(opleidingsinstituut voor bouw en hout in Heerhugowaard) hebben de molenboet weer opgebouwd.

Na enkele jaren voorbereiding werd op 5 mei 1999 de molenboet weer geopend en kreeg de naam Molenhuijs.

De Stichting Molenhuijs gebruikt vanaf de opening deze ruimte als expositieruimte.