Waarlandsmolen.                 

 

De Waarlandsmolen is een achtkante binnenkruier, gebouwd in 1530.

 

De molen moest de Waarlandspolder droog houden. De molen was voorzien van een scheprad. Rond 1850 is het scheprad vervangen door een houten vijzel. Vanaf toen kon de molen bewoond worden. Als ondersteuning (wanneer er geen/niet voldoende wind was om te malen) werd een stoomgemaal in 1877 naast de molen gebouwd.

 

Begin jaren 50 is de molen buiten bedrijf gekomen. De vijzel, het vijzelwiel en de bonkelaar werden verwijderd. In 1966 werd de molen totaal gerestaureerd en vervolgens zijn de spil en de bovenschijfloop uit de molen gehaald. Deze zijn overgebracht naar de Grote molen van Schellinkhout.

 

Vanaf 1855 tot 2008 is de molen bewoond geweest. De laatste molenaar was Cor van der Heijden. Zijn ouders woonden bij hem in. Zij hadden verzorging nodig en hun kleindochter Aagie Bakkum kwam ook in de molen wonen. Toen opa en oma waren overleden, is Aagie ome Cor blijven verzorgen. Cor van der Heijden overleed in 1990 en Aagie bleef alleen in de molen wonen tot mei 2008; toen verhuisde zij naar het Sabinahof. In de molen kunt u zien hoe deze mensen leefden in een kleine ruimte.

 

De eerste verdieping is de molenzolder: de opslagplaats voor alle spullen die Aagie bewaarde. 

Op de kruizolder bevinden zich het kruirad, de molenas, de blokvang en het bovenwiel.

Tijdens de rondleiding kunt u dit alles bekijken.

 

Er zijn veel uitdrukkingen betreffende molens zoals:  Ze draait voor de prins / een klap van de molen gekregen hebben / de molen is door de vang / door de molen halen / tegen windmolens vechten

Tijdens de rondleiding is dit een ook leuk gespreksonderwerp.

 

 

Sinds enige jaren is de molen in bezit van de Stichting De Westfriese Molens. Vanaf 2012 tot mei 2014 was er een ingrijpende restauratie. De molen werd o.a. voorzien van een nieuwe koningsspil en een nieuwe rieten kap. De verschillende vertrekken zijn zoveel mogelijk in originele staat teruggebracht, ook qua verfstructuur.